
کلمه هلدینگ از واژهء لاتین Hold به معنای نگه داشتن میآید. این مفهوم به معنای شرکتی است که مجموعهای از شرکتها، از لحاظ مدیریتی زیر نظر آنها فعالیت میکنند.
شرکت هلدینگ، شرکتی است که در آن هیچگونه عملیات، فعالیت یا هر کسب وکار فعال دیگری انجام نمیشود و این شرکت صرفا مالک داراییهایی است. این داراییها میتواند شاملِ سهام سایر شرکتها، شرکت با مسئولیت محدود، مشارکتهای محدود، صندوقهای سرمایهگذاری، صندوقهای پوششدهندهی ریسک، سهام عادی، اوراق قرضه، املاک و مستغلات، مالکیت معنوی برندها، اختراعات، علائم تجاری، حق کپیرایت و تقریبا هر چیز ارزشمند دیگری باشد.
شرکت هلدینگ دارای اسامی متفاوتی است مانند:
شرکت مادر، شرکت دارنده، شرکت کنترلکننده، شرکت مالک، شرکت صاحب سهام و شرکت اصلی است. گاهی اوقات، یک شرکت در صورتی میتواند بهعنوان یک شرکت هلدینگ اصیل شناخته شود که در کنار نام خود هلدینگ یا (هلدینگ) را اضافه کند.
شرکتهای تابعه، تمام یا بیش از نیمی از سهام آنها برعهده شرکت مادر است و با شرکتهای وابسته متفاوت است. برای مثال شرکتهای وابسته بر اساس قرارداد همکاری میکنند و سرمایهگذاری شرکت مادر بر روی آن کمتر از ۵۰% است.
شرکت مادر به چند دسته تقسیم می شود؟
شرکت مادر به دودسته کلی تقسیم میشود:
شرکت کنترلکننده: بخشی از سرمایه خود را صرف خرید سهام در شرکتهای دیگر مینماید و عملیات بازرگانی نیز انجام میدهد.
شرکت دارنده: تمام سرمایه خود را صرف خرید شرکتهای دیگر میکند و فعالیت بازرگانی ندارد.
چند نوع شرکت هلدینگ وجوددارد؟
چهار نوع هلدینگ وجود دارد
هلدینگهای محصولی: به این معنا است که شرکتهای آن یک نوع کالا یا محصولی را تولید میکنند.
هلدینگهای زنجیره تامین: به این معنا است که همه شرکتهای آن با فعالیتهای مختلف برای رسیدن به یک هدف مشترک تلاش میکنند.
هلدینگ زیرمجموعه : هلدینگهایی که خود زیرمجموعه شرکت بزرگ دیگری هستند.
هلدینگ مختلط: به این معنی است که از تعدادی شرکت با فعالیتهای مختلف به وجود آمده است.
مزایایشرکت هلدینگ
• بهره مندی از معافیتهای مالیاتی،
• سهولت انحلال اجباری شرکتهای تابعه، رعایت اصل مهم تنوع در سرمایهگذاری،
• تضمین بازپرداخت وامها با شرکتهای تابعه،
• یکپارچگی سیاستها،
• از آنجا که شرکتهای هلدینگ تولیدکننده یا خدماتی نیستند، ریسک تشکیل این گونه شرکتها کمتر است.
• شریک شدن در شهرت و خوشنامی شرکتهای تابعه
معایب شرکت هلدینگ
اگرچه تأسیس یک شرکت هلدینگ هزینه کمتری نسبت به ثبت شرکت سرمایهگذاری دارد؛ برای تأسیس این نوع شرکت نیاز به قوانین پیچیده نیست. به نظر راهاندازی این شرکت آسان است اما این راحتی باعث میشود رسمیت آن از بین برود و دولت به راحتی بدون دلیل قانونی اقدام به بستن آن کند. البته اگر این اطمینان برای دولت ایجاد شود که قصد انحصار سازی در صنعتی خاص را ندارند و به درستی میتوانند آنچه را که دارند کنترل کنند مشکلی برایشان پیش نمیآید.
از دیگر معایب این شرکت میتوان به افزایش نسبی مالیات آن اشاره کرد
دو نکته مهم ثبت شرکت هلدینگ
1. سهام چه شرکتهایی را خریداری کنند؟
2. چگونه شرکتهای تابعه خود را مدیریت کنند؟
شرکت هلدینگ چگونه شرکتهای تابعه خود را کنترل می کند؟
· کنترل از طریق مالکیت محدود،
· از طریق تعیین هیئتمدیره برای شرکت تابعه،
· تعیین بودجه برای شرکتهای تابعه،
· بهصورت مالی تلفیقی
نکات مهم تنظیم اساسنامه شرکت هلدینگ
شرکت مادر یا هلدینگ میتواند به صورت سهامی عام، سهامی خاص یا حتی با مسئولیت محدود تنظیم شود. ولی برعکس آن ممکن نیست. در تنظیم پیشنویس اساسنامه شرکت مادر یا هلدینگ باید به این موارد توجه شود.
· در نام شرکت باید واژه شرکت مادر تخصصی یا شرکت هلدینگ باشد.
· در اساسنامه باید ذکر شود: شرکت دارای شخصیت حقوقی و مستقل بوده و به صورت شرکت سهامی (خاص) یا (عام)، اداره میشود. این شرکت و کلیه شرکتهای تابعه از هر لحاظ استقلال مالی داشته و تابع مقررات اساسنامه خود میباشند.
· موضوع فعالیت شرکت شامل: مدیریت سهام و سرمایههای شرکتهای تابعه، مدیریت و نظارت بر فعالیتها و انجام کلیه معاملاتی که برای تحقق اهداف شرکت لازم است از طریق شرکتهای زیرمجموعه و یا در صورت لزوم با تصویب مجمع عمومی توسط خود شرکت است.
· اعضای هیئتمدیره شرکت مادر و شرکتهای تابعه حق پذیرش هیچ سمتی را به صورت موظف یا غیرموظف، در شرکتهای مادر و شرکتهای زیرمجموعه آنها ندارند.
در بخش وظایف هیئتمدیره شرکت مادر باید این موارد رعایت شود:
· تصویب آییننامههای مالی، معاملاتی و استخدامی شرکتهای تابعه، رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به گزارش سالانه صورتهای مالی و بودجه شرکتهای تابعه، تعیین نمایندگان تامالاختیار برای شرکت در مجمع عمومی شرکتهای تابعه، تعیین اعضای هیئتمدیره شرکتهای تابعه، مدیرعامل شرکتهای تابعه از بین اعضای هیئتمدیره یا خارج از آن توسط هیئتمدیره شرکتهای تابعه انتخاب شود. اعضای هیئتمدیره و مدیرعامل شرکتهای تابعه با حکم رئیس هیئتمدیره شرکت منصوب میشوند.
· تعیین بازرس شرکتهای تابعه، انجام حسابرسی داخلی نسبت به عملیات و معاملات و مخارج شرکت و بازرسی در کلیه امور شرکت و شرکتهای تابعه این وظیفه نباید در امور اجرایی جاری شرکت مادر و شرکتهای تابعه خللی ایجاد نماید. بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به هر نوع مشارکت و سرمایهگذاری توسط شرکتهای تابعه، تدوین و پیشنهاد ضوابط سرمایهگذاری برای شرکتهای تابعه، طراحی و ارائه برنامه آموزشی در جهت تربیت و ارتقای کادر مدیریت در شرکتهای تابعه، تصویب سیاستها و خط مشیهای شرکتهای تابعه در چارچوب مصوبات مجمع عمومی، بررسی و پیشنهاد اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه یا انحلال شرکتهای تابعه، بررسی و تصویب ساختار کلان شرکتهای تابعه و برنامههای جذب نیروهای انسانی شرکتهای تابعه، هیئتمدیره موظف است یک نسخه از صورتهای مالی شرکت و صورتهای مالی تلفیقی شرکت و شرکتهای تابعه و گزارش هیئتمدیره را در مهلت مقرر به منظور رسیدگی و اظهارنظر برای بازرس (حسابرس) شرکت ارسال نماید.
وظایف مدیرعامل شرکت هلدینگ
اعطای وکالتنامه برای واگذاری شرکتهای زیرمجموعه شامل واگذاری به سازمان خصوصیسازی طبق مصوب مجمع عمومی است.
سایر قوانین و مقررات
سایر مقررات شامل:
· این شرکت و شرکتهای زیرمجموعه ازنظر سیاستها، برنامهها و فعالیتهای توسعه و بهرهبرداری تابع ضوابط و مقررات وزارت نیرو خواهند بود.
· در اساسنامه تعریف شرکت تابعه باید لحاظ گردد:
· منظور از شرکت زیرمجموعه، شرکتی است که سهام آن به هر میزان متعلق به شرکت مادر باشد. شرکت زیرمجموعهای که بیش از ۵۰ درصد سهام آن متعلق به شرکت مادر باشد شرکت تابعه نامیده میشود.
· در پایان اساسنامه پیوستی بهصورت فهرستی از تمام شرکتهای تابعه به این صورت می باشد: ردیف/نام شرکت/مرکز شرکت/سرمایه شرکت/حوزه فعالیت شرکت
امور مالی شرکت هلدینگ
واحد حساب آن بهصورت متمرکز است که تمام شرکتهای تابعه را ازنظر بودجه و میزان نقدینگی کنترل میکند و حسابهای اصلی همیشه نزد شرکتهای تابعه است و ابتدا ورودیها بهحساب اصلی وارد میشود و بر اساس برنامه وبودجه بین دو طرف تقسیم میگردد.
نحوه ورود شرکت مادر در سازمان بهابازار و اوراق بهادار
حداقل سرمایه لازم برای تشکیل شرکت مادر از نوع سهامی خاص پنجاه میلیارد ریال و از نوع سهامی عام یکصد میلیارد ریال است. تقاضای مجوز تأسیس شرکت مادر به معاونت نظارت برنهادهای مالی سازمان بهابازار ارسال میشود. سازمان در مرحله بعد نامهای مبنی بر اجازه تأسیس شرکت مادر و ثبت، نزد مرجع ثبت شرکتها صادر میکند. پس از ثبت نهاد مالی در ثبت شرکتها، شرکت ثبتشده مدارک لازم را جهت ثبت نزد سازمان بهابازار ارسال میکند. در صورت احراز شرایط مجوز فعالیت، مجوز فعالیت برای شرکت صادر میشود.
نکات سودآور برای شرکتهای تابعه
کاهش اعضای هیئتمدیره از پنج نفر به سه نفر، کاهش تعداد اعضای هیئتمدیره موظف به یک نفر، انتخاب اعضای هیئتمدیره غیرموظف با تخصص مرتبط، ترکیب مناسب در انتخاب اعضای هیئتمدیره، تأکید بر استقرار سیستم مدیریت کیفیت تعالی سازمانی.
برای دریافت مجوز ثبت شرکت هلدینگ چه مراحلی را باید طی کرد؟
در ابتدا یکسری شروط برای دریافت موافقت با ثبت شرکت هلدینگ وجود دارد.
در ابتدا متقاضی ثبت شرکت هولدینگ باید یک درخواست طبق فرم “تقاضای صدور مجوز تاسیس شرکت مادر” تکمیل کند و همچنین اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل پیشنهادی باید فرم “پرسشنامه مشخصات داوطلب سمت مدیر عاملی یا عضویت در هیات مدیره نهاد مالی” را کامل کرده و سپس باید برای مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس اوراق بهادار بفرستند. زمانی که سازمان مدارک را بررسی کرد و تایید کرد که شرایط لازم را دارند، برای تاسیس و ثبت شرکت هولدینگ موافقت اصولی خود را ابلاغ میکند.
عضای هیئتمدیره از پنج نفر به سه نفر، کاهش تعداد اعضای هیئتمدیره موظف به یک نفر، انتخاب اعضای هیئتمدیره غیرموظف با تخصص مرتبط، ترکیب مناسب در انتخاب اعضای هیئتمدیره، تأکید بر استقرار سیستم مدیریت کیفیت تعالی سازمانی.
شروط لازم برای اعطای جواز تاسیس
زمانی که سازمان موافقت اصولی خود را اعلام کرد، شرکت باید مدارکی را سازمان اعلام کرده، ظرف مدت معین کامل کند. سپس زمانی که مدارک کامل شد، نامهای از طرف سازمان مبنی بر اجازه تاسیس شرکت و ثبت آن صادر میشود.
بعد از صدور جواز تاسیس شروط اعطای جواز فعالیت
در این مرحله زمانی که اجازه تاسیس و ثبت شرکت صادر میشود، متقاضی باید ظرف مدت معینی شرکت را در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برساند و سپس مدارک مربوط به آن را به سازمان تقدیم کند.
سپس زمانی که مدارک مربوطه را برای ثبت به سازمان ارائه میکند، در صورتی که تمامی شرایط به درستی احراز شده باشد، مجوزی برای فعالیت شرکت صادر میشود و شرکت میتواند کار خود را آغاز کند.
برای ثبت شرکت هلدینگ چه مدارکی نیاز است؟
آگهی برای تاسیس شرکت
نامه نمایندگی که از شرکت مادر صادر شده برای ثبت شرکت هلدینگ
یک کپی از مدارک شناسایی که شامل شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره است.
گواهی عدم سوء پیشینه برای کلیه اعضا، بازرسین و هیئت مدیره
مراحل ثبت شرکت هلدینگ
کامل کردن فرم تقاضای تبدیل به شرکت مادر یا همان هلدینگ به همراه ضمایم
کامل کردن پرسشنامهای که مربوط به مشخصات داوطلب سمت مدیر عاملی یا عضویت در هیات مدیره نهاد مالی است.
سپس مدارک به مدیریت نظارت بر نهادهای مالی ارسال میشود.
اگر مدارک کامل باشد و شرایط مورد نیاز احراز شده باشد، در این صورت سازمان مجوز تبدیل را صادر میکند.
سپس متقاضی باید در مدت معینی موضوع شرکت را در مرجع ثبت شرکتها ثبت کند.
هزینه ثبت شرکت هلدینگ چقدر است؟
طبق مصوبهای که در تاریخ 15/2/86 هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار تصویب شد، حداقل سرمایه مورد نیاز شرکت هلدینگ از نوع سهامی خاص 50 میلیارد ریال و برای سهامی عام 100 میلیارد ریال است.

حرف آخر
باید به این نکته توجه داشت که اگر در نام اصلی شرکت عبارت “هلدینگ” وجود داشته باشد باید قبل از اینکه در اداره ثبت شرکتها به ثبت رساند، ابتدا مجوز مربوطه را از سازمان اوراق بهادار و بورس دریافت کرد. ولی چنانچه این پیشوند نباشد، احتیاجی به دریافت مجوز نیست.
نکته بعدی که باید به آن توجه کرد این است که، موضوع فعالیت شرکت توسط شرکتهای عضو که همان زیر مجموعه میباشند، تعیین میشود؛ همچنین باید توجه داشت که گاهی اوقات نیز در صورت نیاز چنانچه مجمع عمومی تصویب کرده باشد، توسط خود شرکت انتخاب میشود.
برای ثبت بی دردسر و آسان اصولی شرکت هلدینگ مشاورین ما آماده ارائه خدمات به مشتریان عزیز هستند
مشاوره رایگان ما را دریافت کنید
ثبت شرکت امین پیشگام آماده ارائه خدمات مشاوره برای شروع کسب و کار شما می باشد