شرکت های دانش بنیان موسسات خصوصی و تعاونی هستند که دانش و علم و فناری جز لاینفک دارایی و زیرساخت آن ها می باشد. در این شرکت ها پیشرفت و توسعه اقتصادی و در نهایت تولید ثروت بر مبنای دانش و تحقیق بنا شده است و در نهایت تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (طراحی – تولید کالا - خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده بسیار فراوان تشکیل می شود.
طبق آیین نامه مصوب،شرکت های دانش بنیان ،اهدافی نظیر ، ترغیب هیئت علمی دانشگاه ها و واحدهای پژوهشی برای فعالیت های بیشتر در رفع نیاز جامعه و امکان افزایش درآمد اعضای هیئت علمی، تجاری سازی یافته های پژوهشی، افزایش درآمدهای اختصاصی دانشگاه ها و واحدهای پژوهشی موضوع کلی فعالیت دانش بنیان را دنبال می کنند.
البته در ایران واحدهای دولتی به صورت دائمی در این خصوص از ابتدای ثبت و همچنین در حین فعالیت اقدام به راستی آزمایی می نمایند. دلیل این راستی آزمایی تسهیلات و معافیت های مالیاتی است که برای اینگونه شرکت ها در نظر گرفته می شود.
الف-شرکت هایی که فقط اعضای هیات علمی مالک آن هستند.
در این شرکت ها سهام دانشگاه کمتر از 50 درصد می باشد و شرکت دانش بنیان یک شرکت خصوصی تلقی می شود که تابع قانون تجارت است و باید در اداره ثبت شرکت ها ثبت شود.
ب-شرکت هایی که دانشگاه ها نیز در آن مالکیت دارند.
در این نوع شرکت سهام دانشگاه بیشتر از 50 درصد است ، شرکت دانش بنیان یک شرکت دولتی محسوب می شود . مهمترین اصل در این شرکت ها خدمات علمی ، فنی و تحقیقات می باشد.
شرکت های دانش بنیان،اساساَ کالا تولید نمی کنند و عموماَ،زمین یا ماشین آلات خاصی نیز ندارند. بلکه همیشه عده ای از افراد تحصیلکرده و با تجربه اطلاعاتی تولید می کنند که این اطلاعات ، محصولات اصلی شرکت محسوب شده و برایشان درآمدزایی دارد. بحث طرح های صنعتی و مالکیت معنوی محصولات ، همیشه از دغدغه های اصلی شرکت محسوب می شود که حفظ حقوق معنوی این اطلاعات یکی از مهم ترین مسائل حقوقی در شرکت های دانش بنیان می باشد، زیرا اصولاَ این دارایی ها قابل لمس نمی باشند.
1-انجام تحقیقات کاربردی.
2-ارائه خدمات تخصصی و مشاوره ای (خدمات علمی و تحقیقاتی و فنی).
3-تولید محصولات یا فناوری نوین(توسعه فناوری).
4-انجام خدمات نظارت بر تحقیقات پژوهشی، اجرایی و مشاوره ای.
5- ارائه ی خدمات توسعه کار آفرینی.
6-ایجاد مراکز رشد و خدمات ایجاد و توسعه ی کسب و کار.
7-ارائه ی خدمات توسعه ی محصول جدید.
8-ارائه ی خدمات ورود کسب و کاربه بازار بین المللی و جهانی کردن آن ها.
9-برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه ی کارآفرینی در سطوح ملی ، منطقه ای و محلی.
شرکت های دانش بنیان در بیشتر زمینه ها می توانند فعالیت کنند . پایه و اساس شرکت های دانش بنیان و محصولات و خدماتی که ارائه می دهند بر مبنای تکنولوژی و روش تولید محصولات و خدمات می باشد.
شاخص های تشخیص شرکت های دانش بنیان،به دو دسته تقسیم می شوند.
حداقل دو سوم از اعضای هیات مدیره شرکت،باید حداقل دو مورد از شرایط زیر را دارا باشند
1-حداقل دارای مدرک کارشناسی باشند.
2-حداقل 3 سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی داشته باشند.
3-دارای حداقل یک اختراع ثبت شده ارزیابی شده داخلی یا یک اختراع بین المللی مرتبط با حوزه کاری شرکت باشند.
4-حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال مالی گذشته شرکت،ناشی از فروش فناوری،کالا و یا خدمات دانش بنیان(شامل خدمات تحقیق و توسعه و طراحی مهندسی مرتبط با فهرست کالاهای دانش بنیان و خدمات تخصصی دانش بنیان)آن شرکت از طریق قرارداد باشد.
تبصره:شرکت هایی که در مرحله تجاری سازی اولین کالای دانش بنیان خود هستند،در صورتی که دارای تولید پایلوت موفق باشند و استانداردهای لازم را از مراجع ذی صلاح داخلی یا بین المللی کسب کرده باشند،و دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا باشند،از رعایت بند 2 مستثنی هستند.
5-سابقه بیمه پرداختی برای حداقل 3 نفر از کارکنان تمام وقت شرکت،حداقل 6 ماه باشد.
شرکت های متقاضی باید علاوه بر شاخص های عمومی ،کلیه شرایط مشخص شده در یکی از سه دسته شاخص های اختصاصی را نیز احراز نمایند:
1.شركتهاي توليدكننده كالاهاي دانشبنيان:
1-1. شركت بايد توليدكننده كالا يا كالاهاي دانش بنيان مطابق «فهرست كالاهاي دانشبنيان» مصوب كارگروه باشد كه در (2) سال گذشته آنها را در قالب كالاهاي جديد يا ارتقاء يافته عرضه كرده و دانش فني آن را بواسطه انتقال يا ايجاد دانش فني، از طريق فعاليتهاي تحقيق و توسعه، نهادينه و بوميسازي كرده باشد.
تبصره: كالاهاي جديد يا ارتقاء يافته شركت، داراي تأييديهها و استانداردهاي داخلي (در صورت وجود) يا جهاني بوده و در صورت موجود نبودن استاندارد، تأييد بهرهبردار ذيصلاح را كسب كرده باشد.
1-2.نسبت نيروي انساني تماموقت در بخشهاي غيرپشتيباني شركت با درجه كارشناسي و بالاترِ فعال در بخشهاي مرتبط با توليد كالاهاي دانشبنيان شركت، به كل كاركنان تمام وقت، حداقل (30) درصد باشد.
1-3.شركت داراي عملكرد تحقيق و توسعه فعال، با هزينهكرد تحقيق و توسعه حداقل معادل7درصد فروش ساليانه شركت باشد.
2. شركتهاي تحقيق و توسعه و خدمات طراحي مهندسي:
2-1.فعاليت تحقيق و توسعه و يا خدمات طراحي مهندسي شركت، مرتبط با «فهرست كالاهاي دانشبنيان» مصوب كارگروه باشد و خروجي تحقيق و توسعه و يا خدمات طراحي مهندسي شركت، در دو سال گذشته حداقل دو مورد، يا در يك سال گذشته حداقل يك مورد «بهبود فرآيند»، يا «توليد و عرضه كالا و خدمت ارتقاء يافته يا جديد» (در قالب قرارداد) باشد.
2-2.نسبت نيروي انساني تماموقت در بخشهاي غير پشتيباني شركت با درجه كارشناسي و بالاترِ فعال در بخشهاي مرتبط با خدمات تحقيق و توسعه و خدمات طراحي مهندسي شركت، به كل كاركنان تمام وقت، حداقل (50) درصد باشد.
2-3. توليد شركت حداكثر در حد توليد نمونه آزمايشي يا پايلوت باشد.
تبصره: واحد تحقيق و توسعه يا طراحي مهندسي منشعب از يك شركت صنعتي، چنانچه به صورت يك شركت مستقل حقوقي ثبت شود، ميتواند مشمول بخش 2-2 شود.
3.شركتهاي ارائهدهنده خدمات تخصصي دانشبنيان:
3-1.خدمات آنها مطابق «فهرست خدمات دانشبنيان» مصوب كارگروه باشد.
3-2.نسبت نيروي انساني تماموقت در بخشهاي غير پشتيباني شركت با درجه كارشناسي و بالاتر فعال در بخشهاي مرتبط با ارائه خدمات تخصصي دانشبنيانِ شركت، به كل كاركنان تمام وقت، حداقل (50) درصد باشد.
3-3.مجموع هزينههاي تحقيق و توسعه مرتبط با خدمات تخصصي دانشبنيان ارائه شده توسط شركت، حداقل معادل (7) درصد درآمد ساليانه شركت باشد.
3-4.حداقل درآمد ساليانه شركت از خدمات تخصصي دانشبنيان برابر يك ميليارد ريال (به قيمت ثابت سال 1391) باشد.
3-5.در يك سال گذشته حداقل يك قرارداد ارائه خدمات تخصصي دانشبنيان داشته باشد.
شرکت های دانش بنیان، اساساَ کالا تولید نمی کنند و عموماَ،زمین یا ماشین آلات خاصی نیز ندارند.بلکه همیشه عده ای از افراد تحصیلکرده و با تجربه اطلاعاتی تولید می کنند که این اطلاعات ، محصولات اصلی شرکت محسوب شده و برایشان درآمدزایی دارد.بحث طرح های صنعتی و مالکیت معنوی محصولات ،همیشه از دغدغه های اصلی شرکت محسوب می شود که حفظ حقوق معنوی این اطلاعات ،یکی از مهم ترین مسائل حقوقی در شرکت های دانش بنیان می باشد،زیرا اصولاَ این دارایی ها قابل لمس نمی باشند.
با توجه به سه معیار گفته شده محصولات یا خدمات شرکتهای دانشبنیان پس از بررسی (تخصصی و هم ترازی محصولات) در فهرست کالاها و خدمات دانشبنیان سطح ۱ یا ۲ قرار میگیرد .
فهرستی که بعنوان محصولات در حوزه فناوریهای برتر و باارزش افزوده بالا و پیچیدگی فنی بالا، به تصویب کارگروه میرسد. و متوسط فعالیتهای تحقیق و توسعه درآن ها بیشتر از سایر حوزه های فناوری و صنعتی است. نظیر حوزه های فناوری زیستی(پزشکی،کشاورزی،صنعتی و محیط زیست)، فناوری نانو (محصولات و مواد) ،فوتونیک و اپتیک (موادقطعات و سامانه ها) ، فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارهای کامپیوتری، انرژی های نو(هسته ای و تجدید پذیر) دارو، الکترونیک، مواد پیشرفته، ساخت و تولید پیشرفته و هوافضا (پرنده ها ، ماهوا ره ها و موشکها).
فهرستی که بعنوان محصولات در حوزه فناوریهای برتر و با ارزش افزوده بالا و با پیچیدگی فنی کمتر نسبت به فهرست کالاها و خدمات دانش بنیان سطح یک به تصویب کارگروه میرسد. محصولات موجود در این فهرست، مشمول استفاده از معافیت مالیاتی نخواهند بود.
این شرکت ها و موسسات، تنها می توانند برای کالاهای دانش بنیان خود معافیت مالیاتی دریافت نمایند به عنوان مثال: اگر شرکتی دارای 5 محصول باشد که 2 محصول آنان به عنوان دانش بنیان تایید و 3 محصول دیگر ایشان مردود شده باشد، این شرکت تنها برای 2 محصول تایید شده می تواند تا 15 سال معافیت مالیاتی دریافت نماید.
فرآیند اعطای معافیت مالیاتی به شرکت های دانش بنیان هر ساله در سه ماهه اول، ارزیابی هایی تحت عنوان “ارزیابی مالیاتی” از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری صورت می پذیرد. البته این موضوع برای شرکت هایی که مستقر در پارک های علم و فناوری هستند، اندکی متفاوت است. ارزیابی این شرکت ها توسط پارک های علم و فناوری در همان زمان صورت می گیرد و کالاهایی که داخل پارک علم و فناوری هستند از طریق معافیت پارک ها و کالاهای دانش بنیانی که خارج از پارک علم و فناوری تولید می گردند، از طریق دانش بنیان و معاونت علمی ریاست جمهوری معافیت خواهند گرفت. در این ارزیابی ها محصولات از نظر فنی بررسی می شوند و در کنار آن مهمترین بخش این ارزیابی که یافتن نام های تجاری جدید است، صورت می پذیرد.
شرکت/موسسه متقاضی درصورتی که بعد از طی مراحل ارزیابی، بهعنوان ثبت شرکت دانشبنیان تایید شود، لازم است مقررات و تعهدنامه زیر را رعایت نماید:
الف- تعهدات مالی و حسابداری:
شرکت/موسسه موظف است گردش مالی شفاف (نظیر دارا بودن دفاتر قانونی معتبر، اسناد مالی درآمد و هزینه معتبر، گردش وجوه نقد صرفاً از طریق حسابهای بانکی رسمی شرکت/موسسه، ثبت به موقع و صحیح اسناد مالی، و رعایت استانداردهای حسابداری) داشته باشد و طبق نظامنامه مالی مشخص نسبت به ثبت فعالیتهای مالی، عملیاتی و جاري خود اقدام نماید. اهم موارد مدنظر در نظامنامه مالی شرکت/موسسه به شرح زیر است:
ب- تعهدات مربوط به معافیت مالیاتی (در صورت برخورداری از معافیت مالیاتی):
در صورت استفاده شرکت/موسسه از مزایای معافیت مالیاتی ذیل قانون، شرکت/موسسه موظف است بهمنظور بهرهبرداری از کل مبلغ معافیت مالیاتی برای توسعه فعالیتهای دانشبنیان خود، گزارشی از اقدامات خود (عملکرد و مالی) در یک یا چند مورد از زمینههای زیر (مرتبط با کالا و خدمت تایید شده شرکت/موسسه)، را حسب مورد در اختیار دبیرخانه کارگروه قرار داده و اسناد مالی آن را برای رسیدگی در محل شرکت/موسسه، در دسترس قرار دهد:
ج- سایر موارد در رابطه با دانش بنیان:
شرایط پذیرش طرح های حمایتی به شرح زیر می باشند:
تقویت اقتصاد ملی کشور، تقویت دفاع ملی کشور ،اشتغال زایی، ارتقای سطح طرح ها از نمونه ی صنعتی و یا ارتقا سطح تکنولوژی ، ارتقا از نمونه ضمیمه ی صنعتی محصول به نمونه ی صنعتی و تولیدی طرح هایی که از پتانسیل لازم و توان بالقوه جهت تجاری سازی و رسیدن به فناوری برتر در جهت اشتغال زایی، کسب درآمد و ... برخوردار می باشند و حمایت از شرکت های دانش بنیانی که در بخش R & D بتوانند سطح توانمندی، تولید و یا کیفیت محصول خود را جهت افزایش توان تولید و رقابت پذیری یا دیگر شرکت ها و تولید کنندگان خارجی ارتقا دهند و با به کارگیری نخبگان ، گامی در جهت اشتغالزایی داشته باشند. لذا درباره ی امکان استفاده از مزایای قانونی در زمان ثبت شرکت ،نمی توان اظهار نظر کرد و ارزیابی بر مبنای عملکرد شرکت ها پس از ثبت و فعالیت شرکت انجام می شود.
شایان ذکر است،تمدید شرکت های دانش بنیان نوپا دارای اعتبار یک ساله بوده و تنها برای یک دوره یک ساله(مجموعاَ دو سال)می تواند تمدید شود.چنانچه شرکت نتواند در مدت 2 سال پس از تایید دانش بنیان بودن،رتبه بندی خود را به پایان برساند و یا در صورت عدول از شرایط مندرج در این آیین نامه در هر زمان دانش بنیان بودن شرکت ملغی می شود.
ثبت شرکت امین پیشگام آماده ارائه خدمات مشاوره برای شروع کسب و کار شما می باشد